Alexander’s tempura

Recept uit Alexander zijn boek Vegan for friends! 

Ingrediënten voor ongeveer 8 tempura’s 
  • 1/2 middelgrote wortel

  • 5 lenteuitjes

  • 5 cm stuk gember, geschild (dit gaat het beste door met de scherpe kan van een metalen lepeltje tegen de schil te drukken en te schaven)

Ingrediënten tempura beslag
  • 750 gr. tarwebloem

  • 90 ml water

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 500 ml frituurolie (het liefst zonnebloemolie)

Ingrediënten dipsaus
  • 1 eetlepel shoyu

  • 1 1/2 eetlepel rijststroop

  • 1/2 eetlepel citroensap

  • 1 eetlepel water

  • 3 eetlepel daikon, geraspt

Ingrediënten

  1. Snijd de wortel in lange, dunne lucifersreepjes. Hoe langer en dunner des te beter de tempura uiteindelijk zal worden. Snijd dezelfde hoeveelheid lange en dunne lucifersreepjes van de lenteui. Uiteindelijk heb je dus lucifer-dunne reepjes in oranje, wit en groen. Snijd de geschilde gember ook in lange dunne lucifersreepjes.
  2. Vermeng de bloem met het water, roer goed, maar niet te lang. Het mengsel moet niet te vloeibaar zijn maar ook niet te dik, richtlijn is een dunne yoghurtdikte.
  3. Verhit de frituurolie tot 180 graden in een pan. Plaats eetstokjes in een pan om te zien of de temperatuur klopt, wanneer de olie rondom de stokjes bubbelt betekend dit dat de olie heet genoeg is.
  4. Meng de wortel, gember en lenteui door het beslag, maak kleine dunne burgers van het groentebeslag met je handen en leg ze gelijk voorzichtig in de olie. Maak de burgers niet te groot of te dik. Wanneer je de burgers in de olie legt moet je een ‘tssssss’ geluid horen en ze moeten ook gelijk naar boven komen drijven op de olie: zo weet je dat het goed gaat. Laat de groente 1-2 minuten frituren aan iedere kant totdat ze krokant en goudbruin zijn.
  5. Als de tempura te zompig blijft betekent dit dat de olie te koud is. Als ze te bruin en hard worden is de olie te heet.
  6. Laat de tempura op keukenpapier uitlekken.
  7. Meng de ingrediënten voor de dipsaus en serveer alles met de geraspte daikon.