Hallo, mijn naam is Anna!

Al ruim 15 jaar lang begeleid ik mensen bij het oplossen van hun dieet gerelateerde klachten.

Bij mij staat de afstemming op jou en jouw leefgewoonten voorop. Jij bent immers uniek en er is niemand met dezelfde leefstijl, hetzelfde lichaam en dezelfde voorkeuren als jij. Als vegan of vegetariër kun je ook bij me terecht. Zelf ben ik vegetarisch en ben ik al ruim 15 jaar gespecialiseerd in het veganisme en vegetarisme.

Ik vind het heerlijk om over eten te praten, het samen te maken en op te eten. Liefde gaat immers door de maag. Daarnaast help ik ziekenhuizen en verpleeg-en verzorgingshuizen graag bij de eiwittransitie door praktische (kook)workshops te geven.

Anna’s voedingswijsheid

Eet voldoende, dat staat aan de basis. Voldoende van volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en noten/ pitten en zaden, aangevuld met producten zoals tempé/ tofu en de nodige supplementen. Als je voornamelijk onbewerkt plantaardig eet, kan het soms een klus zijn om voldoende te eten. Onbewerkte producten leveren namelijk over het algemeen veel vezels, vitamines en mineralen maar hebben een lagere energiedichtheid (calorische waarde). Hierdoor zou je kunnen afvallen als je de overstap maakt naar een (meer) plantaardig voedingspatroon. Als je al een laag gewicht hebt of moeite om op gewicht te blijven, is dat niet wenselijk. Dan kan een advies-op-maat van een gespecialiseerde diëtist fijn zijn.

  • Eiwitten kun je uit volkoren granen, peulvruchten, noten/ pitten/ zaden, sojayoghurt en sojadranken/ tempé/ tofu en bijvoorbeeld seitan halen. Naast voldoende eiwit per dag, is het ook belangrijk dat je volop varieert in eiwitbronnen. Van groente wordt er vaak gedacht dat het niet bijdraagt aan de eiwit-inname. Maar dat is niet helemaal waar. Zo levert 200 gram gare spinazie 6 gram eiwit en 200 gram gare broccoli maar liefst 8 gram eiwit!
  • IJzer bestaat in twee vormen: heem-ijzer en non-heem ijzer. Heem-ijzer zit alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer zit ook in plantaardige producten. Non-heem ijzer haal je bijvoorbeeld uit granen en peulvruchten. Maar ook in groene bladgroente, verrijkte vleesopvolgers, roosvicee ferro en floradix zit non-heem ijzer. Let wel: de inname van koffie, zwarte, groene en witte thee remt de opname van non-heem ijzer.

Tip: Vitamine-C rijke en ook gefermenteerde producten bevorderen de opname van non-heem ijzer!

  • Calcium haal je bijvoorbeeld uit tahin (sesampasta), groene bladgroente, noten en peulvruchten en vooral uit verrijkte sojaproducten. Natrium (onderdeel van zout) uit sterk bewerkte voeding en cafeïne bevorderen de uitscheiding van calcium.

Er zijn diverse apps waaronder de Eetmeter App van het Voedingscentrum waarmee je je voeding kunt berekenen. Dan zie je precies of je voeding voldoende van bovenstaande voedingsstoffen levert.

Vitamine B12 is een must. Daarnaast zijn andere supplementen ook relevant. Denk aan vitamine D. Vitamine D maak je voornamelijk via het zonlicht aan maar als je gedurende de zomermaanden niet voldoende buitenkomt op de juiste tijden met handen en hoofd onbedekt, als je een donkere huidskleur hebt of een bepaalde leeftijd gepasseerd bent, dan is ook een vitamine D-supplement verstandig. Vitamine D-supplementen kunnen gemaakt zijn van schapenwolvet (niet-vegan) of korstmos (wel vegan).

Ook jodium is soms een aandachtspunt. Daarnaast kan algenolie (EPA en DHA) een waardevolle toevoeging zijn. Ook hiervoor geldt: voer eens je voeding in de Eetmeter-app in om te weten hoe je ervoor staat en roep indien nodig het advies van een gespecialiseerde diëtist in

Vitamine B12 zal je te allen tijde moeten suppleren in een veganistisch voedingspatroon. Verrijkte voedingsmiddelen voorzien niet voldoende in de behoefte. Vitamine B12 uit algen en zeewier is voor ons niet goed opneembaar. Herkauwers kunnen zelf vitamine B12 aanmaken maar hebben hiervoor wel voldoende kobalt in hun voeding nodig. Dit wordt toegevoegd aan voermengsels.

Wat mij betreft abonneer je je op de Vegan Challenge! Binnen 30 dagen wordt je wegwijs gemaakt en krijg je ook nog leuke en inspirerende recepten in je inbox. Daarnaast is de website en zijn de kookboeken van Lenna Omrani makkelijk en toegankelijk.

Zeker! Ook hiervoor geldt dat een advies inwinnen bij een gespecialiseerde diëtist een aanrader is. Je hebt immers in verschillende fasen van je leven ook andere behoeften.

Ook hiervoor geldt: voldoende eten. Hoe meer je beweegt, des te meer energie heb je nodig. Doorgaans heb je ook een (sterk) verhoogde energiebehoefte als je veel beweegt. Dat kun je berekenen en bijhouden door je gewicht en prestaties te monitoren. Je voeding daarop aanpassen, is dan van groot belang. Dat betekent niet persé dat je vegan eiwitshakes moet nemen, maar soms is letterlijk meer eten, grotere porties, vaker over de dag verdeeld al voldoende. Maar ook hiervoor geldt: dit is maatwerk.

Dat het saai is en dat je op een blaadje sla moet leven. Dat veganisten moe en futloos zijn.

In het kader van “onbekend maakt onbemind” zijn dit overtuigingen die ik regelmatig tegen kom van met name mensen die niet-vegan eten. Hoe leuk is het dan om een heerlijke en volwaardige maaltijd te koken (zonder vooraf te vermelden dat deze vegan is (!)) en mensen te laten ervaren hoe heerlijk en voedzaam vegan eten kan zijn.

Meer tips van Anna? Volg haar op haar social media kanalen!